pondělí 3. září 2012

Při hledání práce nespoléhejte na úřady práce


Dle statistik dnes hledání nové práce řeší každý desátý člověk. Při hledání práce se většina nezaměstnaných spoléhá na úřad práce, který má jen velice omezené možnosti, jak zprostředkovat velké větší množství volných pracovních míst. 
Každá nabídka práce je ručně registrovaná a na to státní instituce jako úřady práce nemají kapacity a nástěnkový systém je dnes již trochu za zenitem. Na webových stránkách úřadů práce je možnost vyhledávat v jejich databázi, která je vetšinou dosti chudá a v jistých oborech nenabízí takřka žádné nabídky práce. 
Ti počítačově zručnější uchazeči o práci hledají nové uplatnění pomocí internetu na tzv. pracovních portálech. Jedním s takových je například www.qprace.cz, který nabízí vyhledávání nabídek práce v rámci celé České republiky ve všech oborech lidské činnosti. Služby takových portálů ale u vyhledávání volných pracovních míst nekončí. Většina z pracovních portálů nabízí služby, které pomáhají nezaměstnaným najít si svůj vysnění job jednoduše, bez nesmyslného rozesílání životopisů všemi směry.
Jednou s takových služeb je online životopis. Tato služba umožňuje uchazečům o práci vypsat elektronický životopis, přiložit soubor se svým strukturovaným životopisem a uložit jej do databáze portálu. Personální agentury a registrované společnosti prochází tyto pracovní poptávky uchazečů a samy si vybírají nové potencionální zaměstnance. Tento způsob je velice efektivní cestou, jak si najít dobrou práci, firmy si uchazeče vyberou a pozvou na pracovní pohovor. 
Další oblíbenou službou je posílání práce na e-mail. Tato služba automaticky posílá aktuální nabídky práce přímo do e-mailové schránky uchazeče, dle jeho nastavených kritérií. Touto cestou je uchazeč o práci zdarma upozorňován na nové nabídky práce a má tak přehled o volných pracovních místech v jeho okolí a regionu. Na takové nabídky práce již odpovídá standardní cestou, zasláním životopisu a průvodního dopisu. Pokud si uchazeč neví rady s napsáním životopisu, může si zdarma stáhnout životopis vzor a s jeho pomocí vytvořit vlastní strukturovaný životopis. 

Žádné komentáře:

Okomentovat